Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zprávy z předsednictva

Neziskový sektor připomínkuje navrhované složení výborů krajského zastupitelstva

Autor: Hynek Pečinka. Středa 14. prosince 2016.

Read morePředsednictvo Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje před prosincovým zasedáním krajského zastupitelstva, které se uskuteční v pondělí 19. prosince, obrátilo na členy Zastupitelstva Olomouckého kraje s připomínkami ke dvěma tématům týkajícím se občanské společnosti v našem regionu. Jde o vyhlášení dotačních programů, kterými chce regionální samospráva podpořit především neziskové aktivity, ale také o absenci zástupců neziskového sektoru v odborných výborech zastupitelstva. Přitom neziskové organizace disponují mezi svými členy a příznivci experty na různé oblasti, kteří by mohli být voleným zástupcům občanů kraje prospěšní při jejich rozhodování.

Text dopisu, který členky a členové zastupitelstva Olomouckého kraje obdrželi do svých e-mailových schránek, je zde:

celý článek

 

Osobnost neziskového sektoru: Ocenění získali i zástupci z Olomouckého kraje

Autor: Redakce UNO. Pátek 09. prosince 2016.

Read moreOcenění Osobnost neziskového sektoru zná své letošní držitele. Vyhlášení stejnojmenné celostátní ankety pořádané Asociací nestátních neziskových organizací České republiky (ANNO ČR) a dekorování jejích vítězů proběhlo ve čtvrtek 8. prosince ve věži Staroměstské radnice v Praze. Ocenění jim předali náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková, poradkyně předsedy vlády Alena Gajdůšková a senátor Jiří Dienstbier.

Na ceremoniálu bylo nejprve představeno deset finalistů ankety, se kterou pořádající ANNO ČR oslovila krajské asociace nevládních organizací. Finalisté, mezi nimi tři nominovaní Unií NNO Olomouckého kraje, obdrželi Pamětní list. Za neziskový sektor z našeho regionu to byli paní Iveta Botková, paní Alena Fritscherová a pan Jan Bednář (na titulní fotografii). Jejich postup do celostátního finále nás těší!

celý článek

 

Pětice témat prosincového jednání předsednictva Unie

Autor: Hynek Pečinka. Pátek 09. prosince 2016.

Read morePředsednictvo naší Unie se naposled v letošním roce sešlo ve středu 7. prosince odpoledne, opět v prostorách sdružení OK4Inovace ve výškové budově RCO v Olomouci. Přítomné členy a hosty čekal pestrý program napresovaný do dvou hodin, během kterých se jím zvládli prokousat. Bylo to těchto pět aktuálních a zajímavých témat týkajících se neziskového sektoru našeho regionu:

Aktualizace energetické koncepce kraje - hosté, paní Jüttnerová a pánové Kapitán a Králík, zástupci spolků, kteří se za Unii ujali připomínkování tohoto strategického dokumentu, prezentovali svoji účast na listopadovém veřejném projednání.

celý článek

   

STOP VĚTRNÝM ELEKTRÁRNÁM! Neziskový sektor připomínkoval aktualizaci krajské energetické koncepce

Autor: Hynek Pečinka. Úterý 15. listopadu 2016.

Read moreBudou v našem kraji hrát prim tepelné elektrárny, biomasa nebo větrníky na kopcích? Anebo to bude jinak? Tomuto tématu se mimo jiné věnuje aktualizace Územní energetické koncepce Olomouckého kraje. S výzvou k jejímu připomínkování byla krajem oslovena i Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK) jako zástupce neziskového sektoru v regionu. Odborníci z jejích členských organizací, spolku Kořeny domova, z. s. a Spolku Nízký Jeseník, se tématu poctivě věnovali, a tak mohly být v termínu zaslány Ministerstvu životního prostředí zásadní připomínky, které snad zvrátí záměr podporovat v kopcovitých a horských oblastech kraje výstavbu větrných elektráren, na které aktualizovaná koncepce sází.

celý článek

 

Nominace dobrovolníků na ocenění Křesadlem prošly výběrem - a známe finalisty

Autor: Hynek Pečinka. Čtvrtek 10. listopadu 2016.

Read moreVýběrová komise, v níž se zúčastnil i náš zástupce, vybrala ve středu 9. listopadu z 26 dobrovolníků nominovaných na ocenění Křesadlo za Olomoucký kraj osm finalistů a několik náhradníků. A neměla přitom vůbec lehký úkol, protože se v každé kategorii sešlo několik kvalitních nominací, mezi kterými bylo zatěžko rozhodnout. Členové komise tak opět jako každým rokem litovali, že je Křesadel pouze osm.

Na výběru se podílejí zástupci statutárních měst Olomouce a Prostějova, Olomouckého kraje, Českého rozhlasu Olomouc, Olomouckého Deníku, Univerzity Palackého v Olomouci a Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje.

celý článek

   

Strana 3 z 13