Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Veřejná konzultace návrhu Strategie spolupráce veřejné správy s nevládkami na léta 2021 až 2030

Autor: Redakce UNO. Úterý 29. prosince 2020.

D2vtURdWwAUZo6FInformujeme vás, že sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 18. prosince 2020 zahájil veřejnou konzultaci návrhu Strategie spolupráce veřejné správy s nestátními neziskovými organizacemi na léta 2021 až 2030. Cílem veřejné konzultace je získat názor odborné i širší veřejnosti na soustavu cílů a opatření tohoto nového vládního dokumentu.

Konzultace v podobě online dotazníku bude zpřístupněna do 8. ledna 2021. Detailní informace naleznete na tomto odkazu.

 

Koronavirus: Omezení pokračují. Vláda od 5. října omezuje hromadné akce a některé činnosti

Autor: Redakce UNO. Úterý 06. října 2020.

coronavirus heroVláda od 5. do 18. října 2020 přichází s krizovým opatřením v souvislosti s pandemií covid-19, na základě vyhlášeného nouzového stavu. Od pondělí se na 14 dní zakazují koncerty a divadelní představení, při kterých se převážně zpívá, a dále hromadné akce pro více než 10 osob ve vnitřních prostorech a více než 20 osob ve vnějších prostorech. Na území hlavního města Prahy a krajů, které jsou podle platného semaforu zařazeny do oranžové a červené, bude od 5. do 18. října 2020 omezen provoz středních, vyšších a vysokých škol. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci bude v těchto krajích zakázána osobní přítomnost studentů na výuce. Nově nebude součástí vzdělávání zpěv a sportovní činnosti. Tisková zpráva

Další informace a aktuální omezení činností a provozů, která se dotýkají také fungování nevládních organizací a jejích pracovníků, členů a klientů, jsou vám průběžně k dispozici na webu Ministerstva zdravotnictví.

   

Zahájeno nominování na celostátní cenu Osobnost neziskového sektoru

Autor: Hynek Pečinka. Středa 30. září 2020.

jsf abb  c  0092304Asociace nestátních neziskových organizací v České republice spouští nominace do každoroční soutěže Osobnost neziskového sektoru. Hledáme pracovníky v neziskových organizacích, kteří svou činností dlouhodobě přispívají k tvorbě silné občanské společnosti a v uplynulém roce se obětovali pro své blízké nad rámec pracovních povinností. Pokud víte o někom, kdo by si takové ocenění zasloužil, nominujte ho prosím prostřednictvím tohoto formuláře.

Deadline pro zasílání nominací je 30. října 2020. O vítězi rozhodne vzájemně nezávislá porota složená ze zástupců neziskového sektoru a veřejné sféry. Vyhlášení Osobnosti se bude letos z důvodu pandemie koronaviru konat on-line formou. Ceny budou předány vítězům dle vzájemné domluvy. Na parametrech soutěže se jinak nic nemění. V případě dotazů neváhejte Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , PR manažera asociace. Partnerem projektu je hlavní město Praha.

   

Ministerstvo spravedlnosti vyzývá veřejnost k zapojení do veřejných konzultací k návrhu nového akčního plánu Partnerství pro otevřené vládnutí

Autor: Redakce UNO. Středa 23. září 2020.

mapaCRMinisterstvo spravedlnosti dnem 16. září 2020 vyhlašuje veřejné konzultace k návrhu Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí. Cílem je shromáždění připomínek k návrhu tohoto akčního plánu, než bude předložen ke schválení vládě. Posláním mezinárodní iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí, jejímž je Česká republika již od roku 2011 členem, je podporovat zapojení nevládního sektoru a občanské společnosti do rozhodování o záležitostech, které se jich dotýkají a které jsou pro ně podstatné.  Děje se tak v souladu s principy otevřeného vládnutí, které je založeno na hodnotách transparentnosti, odpovědnosti za své jednání a zapojování veřejnosti do procesů rozhodování, nastavování politiky a v neposlední řadě i poskytování smysluplné zpětné vazby. Více...

   

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ovlivňující činnost (nejen) neziskového sektoru - podle stavu k 25. květnu 2020

Autor: Hynek Pečinka. Pondělí 25. května 2020.

NZ6 6301S účinností od pondělí 25. května 2020 byla vydána mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví, která mají pomoci zamezit šíření infekce koronaviru. Tato opatření se týkají mimo jiné činnosti neziskového sektoru. Pokládáme proto za nutné uveřejnit jejich znění, abyste nemuseli vycházet jen z toho, co o nich sdělují média, ale měli k dispozici přesný text.

Obecně do všech činností všech forem neziskových organizací pracujících s veřejností (registrovanou i neregistrovanou) zasahuje Mimořádné opatření – nošení ochranných prostředků dýchacích cest týkající se pohybu všech osob na veřejnosti i uvnitř budov - prodejen, provozoven, úřadů, kluboven, sportovišť apod. Další Mimořádné opatření omezuje provoz poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb lůžkové péče, jelikož se týká například návštěv těchto zařízení. Poskytovatelů sociálních služeb se týká i třetí Mimořádné opatření upravující příjem nových klientů zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě.

Na školská a podobná zařízení dopadá omezení provozu stanovené dalším Mimořádným opatřením. Spolkovou činnost v širokém slova smyslu a pořádání hromadných akcí vůbec postihuje Mimořádné opatření omezující pořádání hromadných akcí a zakazující akce nad 300 osob současně přítomných. Neziskových organizací se může dotknout i poslední Mimořádné opatření týkající se omezení různých typů provozoven a provozů, takže ani toto by nemělo uniknout vaší pozornosti.

Zbývá dodat, že Mimořádná opatření jsou závazná pro každého, jsou účinná od pondělí 25. května 2020 a jejich nedodržování může být stíháno jako přestupek, a v případě větší závažnosti i jako trestný čin.

   

Strana 3 z 84