Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Představujeme neziskovku

Novou posilou UNO OK je Arcus Onko centrum

Autor: Redakce UNO. Pondělí 07. března 2016.

Read morePředsednictvo Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje přijalo na svém jednání ve čtvrtek 3. března novou členskou organizaci. Je jí ARCUS – ONKO CENTRUM, spolek založený v roce 1993 jako profesionální pacientské sdružení s celorepublikovou působností se zaměřením na pomoc onkologickým pacientům a jejich rodinám zvládnout těžké okamžiky. Poslání spolku se dá shrnout do věty "Pomáháme těm, kteří to nejvíce potřebují.", přičemž tato pomoc se neomezuje jenom na děti a rodiny s dětmi. Pomáhá i osamělým rodičům, kteří v důsledku onemocnění nemohou pečovat o své děti. Zakládající členkou a předsedkyní představenstva spolku je Jana Koželská, nositelka Ceny Olgy Havlové, signatářka Pařížské charty proti rakovině. Sama si prošla léčbou zhoubného nádorového onemocnění, které také postihlo její dceru, maminku i babičku.

celý článek

 

Onko klub Slunečnice se ohlíží za koncem roku 2015

Autor: Redakce UNO. Úterý 02. února 2016.

Read moreOnko klub Slunečnice sdružuje ženy z Olomouce a jejího okolí, které se prodělaly léčbu převážně rakoviny prsu. Ke konci roku 2015 měl 73 členek většinou v invalidním či starobním důchodu. Cílem činnosti klubu je vytvářet podmínky pro zapojení členek do tělovýchovných, kulturních, relaxačních i jiných aktivit a tím do plnohodnotného života. I v posledním čtvrtletí uplynulého roku k tomu byl dostatek příležitostí.

celý článek

 

Dobří hospodáři připravili tradiční turistické akce

Autor: Hynek Pečinka. Pondělí 04. ledna 2016.

PF 2016 KDHOOlomoucký odbor Klubu českých turistů s názvem Klub Dobrý hospodář připravil na první měsíce letošního roku několik již tradičních jednodenních turistických pochodů, jejichž délku a tím i trasu si můžete vybrat sami podle vlastní chuti a sil. Na pátek 29. ledna je připraveno 7 nočních kilometrů po olomouckých hospůdkách - koná se pochod Olomócké nočník. Už o den později, v sobotu 30. ledna, se můžete vydat na pochod Zmrzlé Hanák, a to po trasách v rozmezí 15 - 50 kilometrů vedených zimní hanáckou krajinou v okolí Olomouce. V sobotu 2. dubna proběhne takzvaný cílový pochod, kdy si místo startu každý volí sám, s cílem v hostinci Pod Lipou ve Lhotě nad Moravou. Jmenuje se příznačně - Setkání s pivem - a můžete tak strávit jeden z prvních jarních dní v přírodě Litovelského Pomoraví a v cíli se zahřát příjemnou atmosférou hostince.

Přejeme mnoho spokojených účastníků a předsedovi Dobrých hospodářů, Rosťovi Klemešovi, všechno nejlepší k 60. narozeninám, které ho zanedlouho čekají.

Propozice k akcím zde: Olomócké nočník - Zmrzlé Hanák - Setkání s pivem

   

Olomoučtí Přátelé přírody slaví páté výročí. A mají se za čím ohlížet

Autor: Hynek Pečinka. Pátek 06. listopadu 2015.

Read moreOLOMOUC - V Olomouci dlouhodobě chyběla platforma, v níž by se mohli potkávat „normální“ lidé, kteří mají rádi svůj kraj a baví je zkoušet nové věci a poznávat nové lidi, jsou rádi spolu a nejsou už úplně malí a zároveň ani úplně na odpis. Proto 28. listopadu 2010 založili Štěpánka Štrajtová, Hynek Pečinka a Martin Haberle skupinu přátel přírody s názvem Malá liška. A světe, div se, po pěti letech jsou olomoučtí Přátelé stále tady, mají šedesátku dospělých členů a třikrát tolik příznivců, uspořádali za tu dobu asi 300 akcí od jednodenních po víc než týdenní, podívali se do všech sousedních zemí Česka a leckdy i dál a na předměstích Olomouce vytvořili soustavu 50 kilometrů vycházkových tras.

celý článek

 

Olomoučtí Přátelé přírody zpívají v parcích sochám

Autor: Redakce UNO. Pátek 11. září 2015.

Read moreV úterý 8. září vpodvečer se pod širou oblohou Smetanových sadů uskutečnilo živé hudební vystoupení amatérských muzikantů z okruhu olomouckých Přátel přírody. Ty už jste mohli v parku vidět už v červnu, když hráli a zpívali u sochy spisovatelky Boženy Němcové v Čechových sadech. 

Protože se koncert tenkrát i díky zajímavému umístění povedl a zaujal, sezvali nyní své hosty do Smetanových sadů k soše Františka Polívky. Tento významný přírodovědec, který se zasloužil o české botanické názvosloví, působil i v Olomouci a zde i roku 1923 zemřel, a proto jeho socha v životní velikosti stojí nedaleko palmového skleníku a univerzitní botanické zahrady.

celý článek

   

Strana 3 z 11