Svátek má Irena
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zástupci NNO Olomouckého kraje se setkali s předsednictvem UNO OK

prac.setkani-NNOV úterý 29. listopadu 2011 se v Kongresovém sále na Krajském úřadu Olomouckého kraje uskutečnilo Pracovní setkání zástupců nestátních neziskových organizací s předsednictvem Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (dále jen UNO). Přes šedesát účastníků z téměř čtyřiceti neziskovek přivítal předseda UNO Marek Podlaha a stručně informoval o plánovaných tématech jednání.

Poté převzal slovo člen předsednictva UNO Jiří Rudolf, který pojednal o hlavním bodu programu, kterým byla plánovaná změna právní subjektivity UNO, jež by v roce 2012 měla vystupovat jako zájmové sdružení právnických osob. Jako nejsilnější důvod této změny uvedl zjednodušení čerpání dotačních titulů a širší možnosti pro získávání prostředků na financování aktivit UNO. „Již delší dobu řešíme zejména financování pozice tzv. pomocníků pro neziskové organizace, kteří by měli usnadnit komunikaci mezi městy a neziskovým sektorem, potažmo fungovat jako poradci neziskovek při podávání projektových žádostí nebo pořádání akcí v Olomouckém kraji. O smysluplnosti této pozice nás přesvědčila již 4letá činnost prvního pomocníka na Jesenicku,“ uvedl Rudolf. Zároveň podrobně představil hlavní dokumenty související s plánovanou změnou, a to zakládající listinu a návrh stanov. Zástupci neziskovek se tak mohli k jednotlivým bodům vyjádřit ještě před rozhodujícím a schvalovacím jednáním na Krajském sněmu UNO.

Po uzavření nejdelšího bloku seznámil Rudolf účastníky s dalším tématem setkání, kterým byla podoba nového občanského zákoníku. Nastínil také jeho možné dopady na NNO. Podlaha se pak věnoval nejožehavějšímu tématu v novém občanském zákoníku – veřejné prospěšnosti. Zároveň prodiskutoval připravenost obcí na právě schválené změny v legislativě, které od 1. 1. 2012 svázaly poskytování nepojistných dávek evidencí na Úřadu práce a tuto následně podmiňují odpracováním 20 hodin týdně formou veřejné služby ve prospěch obce.

Po závěrečné diskuzi pozval Podlaha všechny zúčastněné na tradiční Krajský sněm UNO, který je plánován na 21. 1. 2012.

Akce se konala za finanční podpory Olomouckého kraje.

Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO) sdružuje nyní přes 390 nestátních neziskových organizací. Posláním UNO je podporovat nestátní neziskové organizace Olomouckého kraje a jejich zájmy, které jsou v souladu s principy občanské společnosti. Za tím účelem UNO vytváří trvalý prostor pro komunikaci mezi členy UNO a je platformou pro komunikaci a spolupráci s orgány veřejné správy, podnikatelským sektorem, dalšími neziskovými organizacemi a jinými subjekty.

Více informací na www.uno-ok.cz nebo na mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Fotogalerie z akce ZDE