Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

DEN S PŘÍRODNÍMI VLÁKNY: Doprovodný program k výstavě Přírodní vlákna

První zářijovou sobotu oživí všechny prostory litovelského muzea akce zvaná DEN S PŘÍRODNÍMI VLÁKNY. Doplní tak výstavu Přírodní vlákna, len, konopí a kopřiva, která je v muzeu k vidění do konce září. Připomínáme tak tradiční textilní rostliny na našem území. Co Vás čeká? Od stébla ke košili neboli celý proces textilního zpracování lnu přadného předvede a k tomu zatancuje i zazpívá folklórní soubor Kořeňák z Kořence u Boskovic. Prostor parku před muzeem se na tento den promění ve středověký tábor. Potáhne se za jeden provaz neboli co umí replika splétacího provaznického stroje z 15. století. Provazník z Historického spolku Kirri ukáže a také něco poví o historii provazu a provaznického řemesla. K němu se přidají další členové spolku s ukázkami karetkování, lucetkování a přírodního barvení textilu nebo příze. Dobová kuchyně nabídne ochutnávky receptů, kde je surovinou kopřiva dvoudomá. Děti a jiní zájemci si budou moci vyzkoušet střelbu z luku nebo vyčesání vlákna z kopřivových stonků.

 

Kromě zážitků si třeba odnesete i některý z konopných produktů nebo spláchnete žízeň konopným pivem ve stánku Konopa. Konopí seté nejen šatí, léčí, živí, barví, promazává nebo pomáhá v podobě provazů. V poslední době se rozvíjí jeho využití ve stavitelství. To a mnoho dalšího bude řečeno na odpolední přednášce Mgr. Jana Víta: Konopí v minulosti a jeho potenciál v budoucnosti, která se uskuteční uvnitř muzea.

Ze zcela jiného soudku bude program ve dvoře muzea, kde proběhne malá upoutávka na nově připravované muzeum harmonik. Město Litovel získalo od místního sběratele, pana Jiřího Sedláčka, největší středoevropskou sbírku harmonik a buduje pro ni nové výstavní prostory v patře Záložny na náměstí Přemysla Otakara. Ve dvoře Vás čeká příjemné posezení v doprovodu harmoniky. Na své si přijdou milovníci litovelského piva a kvalitního vína. Mešní vína s jejich ochutnávkou povede Ing. Karel Smetana, ředitel Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž. Dobrý základ do žaludku zajistí prodej vepřové kýty a nebudou chybět ani nealkoholické nápoje a káva.

Celý program najdete na: www.muzeumlitovel.cz v sekci „Připravujeme“ nebo na muzejním facebooku. Vstup do expozic muzea bude celý den zdarma.