Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Povinné testování na koronavirus se od dubna rozšíří i na zaměstnance v neziskovém sektoru

NZ6 6301Povinné testování zaměstnanců už probíhá u většiny zaměstnavatelů v soukromé i veřejné sféře. Podle vlády má pomoci v boji s pandemií covid-19. Nyní se rozšiřuje o tři další kategorie zaměstnavatelů – nejmenší zaměstnavatele do deseti zaměstnanců, osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní činnost v Česku a o nestátní neziskové organizace. Všechny tyto subjekty budou muset zajistit zahájení testování do 6. dubna, protože po tomto datu už nebudou moci neotestovaného pracovníka pustit na pracoviště. OSVČ se bez negativního testu nebudou moci pracovně stýkat se třetími osobami s výjimkou členů domácnosti.

Pro zaměstnance a zaměstnavatele platí stejné podmínky a povinnosti jako pro ostatní firmy či úřady, které už s testováním začaly. Ministerstvo zdravotnictví také změnou dalšího mimořádného opatření sjednotilo i pravidla pro samotestování pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné. Jedná se například o povinnost vést evidenci testování či nahlásit případný pozitivní test závodnímu, respektive ošetřujícímu praktickému lékaři.

Plné znění mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví o testování zaměstnanců NNO najdete zde.