Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V Přerově se opět po roce objevila melanistická sýkora modřinka

Melanismus foto J.Kacirkova 2021Neobvykle zbarvená sýkora, kterou loni pozoroval ochránce přírody Adin Vyhlídka, se letos opět vrátila do Přerova. V neděli 17. ledna ji na svém krmítku objevila Jarmila Kačírková, členka Moravského ornitologického spolku. Modřinka má vzácnou pigmentovou vadu – melanismus. V jejím zbarvení chybí bílá a žlutá barva a naopak převládá černá a šedá. Melanismus je zjednodušeně řečeno opak albinismu. U albínů převažuje bílé zbarvení, u melanistů naopak převažuje černé zbarvení. Melanismus je mnohem vzácnější než albinismus a objevuje se výjimečně u plazů, savců i ptáků.

Melanistická modřinka se na krmítku zdržovala pouze krátce, ale i přesto se podařilo paní Kačírkové pořídit její video: https://youtu.be/khWbdH9tPeA .

Podle ornitologů nejde o místního ptáka, ale o protahující sýkoru ze severu nebo z hor. I přesto že se u nás vyskytují sýkory modřinky celoročně, tak se v zimě při hledání potravy toulají mimo hnízdiště. Pokud se vám na krmítku objeví podivně zbarvený nebo neznámý pták, tak jej vyfoťte a pošlete ornitologům na  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Možná objevíte další raritu.

Jiří Šafránek

Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO
Bezručova 10, 750 02 Přerov
www.mos-cso.cz

Foto a video: Jarmila Kačírková

Video melanistické sýkory modřinky z ledna 2020: https://youtu.be/D8saFJH0zUI .
Video zimujících ptáků na krmítkách Jarmily Kačírkové: https://youtu.be/xO43BkDt8ws