Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Humanitární sbírka jaro 2011

humanitarni-sbirka-jaro-201V minulém týdnu od středy 16.3. do soboty 19.3. proběhla v Zábřehu a v Mohelnici materiální sbírka pořádaná zábřežskou Charitou. Konala se ve spolupráci s městem Zábřeh již po deváté a v partnerství s městem Mohelnice po šesté. Tradičně pak byl vysbíraný materiál určen pro broumovskou Diakonii.

Celkem se za 3,5 dne konání sbírky podařilo shromáždit přibližně 22 tun ošacení, což představuje dva vrchovatě plné nákladní vagóny. Jde o téměř přesný výtěžek sbírky, který Charita zaznamenala i na podzim 2010.

Více zájmu sbírka vzbudila v Zábřehu, odsud pochází 17 tun materiálu, v Mohelnici lidé na sběrné místo doručili 5 tun darů.

Nejčastěji lidé v pytlích a krabicích přiváželi pánské, dámské i dětské ošacení a obuv. O něco více než při předchozích sbírkách se sešlo také ložního povlečení, péřových a vatových přikrývek.  Méně pak bylo nádobí a kuchyňského vybavení,“ informovala koordinátorka celé akce Ludmila Macáková. „Lidé také více vnímali naši prosbu, aby nám s každým kilogramem věcí věnovali i 1 Kč na pokrytí režijních nákladů sbírky, za což děkujeme.“ V zapečetěných pokladničkách se tak sešlo 11.105 Kč, což je zhruba o 500 Kč více, než při sbírce poslední. V Zábřehu na transport materiálu a nájem části nákladního železničního skladiště dárci přispěli 10.084 Kč a v Mohelnici 1.021 Kč.

Na dodatečnou výzvu organizátorů se sešlo také 25 autolékárniček, které již svým složením nevyhovují současné legislativě, ale obsahují použitelný zdravotnický materiál.

Se zajištěním sbírky pomáhalo 29 dobrovolníků Charity – lidí v hmotné nouzi, které Charita organizuje ve výkonu dobrovolnické služby. Celkově takto společně odpracovali 281 hodin.

Kdo celou akci promeškal, nemusí si zoufat; její další opakování Charita připravuje na podzim tohoto roku.

Chceme poděkovat všem dárcům za jejich štědrost, vedení obou měst za vstřícnost a spolupráci, Domu kultury v Mohelnici a Českým drahám za poskytnutí vhodného zázemí, mediálním partnerům za šíření informovanosti.“ uzavírá Ludmila Macáková.