Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jaro už přijde, přivolají ho totiž v Krčmani

MoranaJiž třetím rokem se tuto sobotu 24. března uskuteční v obci Krčmaň oblíbená akce Svátky jara - vynášení Morany aneb vážně i nevážně pro děti i dospělé. „Letošní novinkou bude vystoupení národopisného souboru Týnečáci, jehož krojovaní členové rozšíří naše řady i při průvodů,“ láká za pořadatele a místní patrioty Jaromír Jiřík. Ve 13 hodin vyrazí od kostela kostýmovaný průvod ve stylu první republiky, v jehož čele ponesou siláci figurínu velké Morany, předkřesťanského symbolu zimy a smrti.

Za hudebního doprovodu mladé dechovky Rotačák projde průvod obcí, občerství se po cestě jídlem i pitím u vybraných hospodářů a na zastávce na Marcínku si poslechne výklad o původu tradice vynášení zimy. Na posledním zastavení u mostku bude Morana zapálena a vhozena do potoka a její místo vystřídá lítečko, symbol jara, v podobě nazdobených větví. Tím ale akce neskončí. „Následovat bude výstava dobových i současných fotografií obce, ukázky řemesel a další občerstvení na Zapletalově gruntu,“ doplnil Jiřík. I letos pro uspořádání akce spojili síly místní nadšenci, obec Krčmaň a členové Malé lišky, základní skupiny Přátel přírody z Olomouce. (hah)