Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Březnové akce Muzejní společnosti Litovelska a pozvánka na velikonoční jarmark

Muzeum Litovel Velikonoční jarmarkMuzejní společnost Litovelska pořádá v měsíci březnu hned několik přednášek jako doprovodný program k výstavě o obci Luká. Hned ve čtvrtek 1. března přednese Miroslav Vaněk z České speleologické společnosti ZO 7-03 „Javoříčko“ přednášku Neznámé javoříčské podzemí (Jeskyně Za Hájovnou). Vedoucí Správy Javoříčských jeskyní Ing. Martin Koudelka bude v úterý 13. března přednášet na téma 80 let Javoříčských jeskyní 1938-2018. Konečně ve čtvrtek 22. března společnost pořádá přednášku Lidové vápenictví v Javoříčském krasu, kterou připravili Karel Faltýnek a Jiří Ženožička, členové Muzejní společnosti Litovelska, z. s. Všechny přednášky začínají v 17.00 hod. v 1. patře Muzea Litovel (stálá expozice řemesel).

Týden před Velikonocemi bude v prvním patře Muzea Litovel pro návštěvníky opět připraven velikonoční jarmark, a to v sobotu 24. března odpoledne od 14:00 do 17:00 hodin. K vidění budou různé techniky zdobení kraslic – slámové hanácké kraslice, vajíčka zdobená voskem, dále pletení z proutí, pečení velikonočních perníčků, výroba jarních dekorací a jiné. Některé z činností si budou zájemci moci sami vyzkoušet. O kulturní program se postará Národopisný soubor Pantla z Nákla, jehož dětská složka předvede tradiční velikonoční zvyky a tance. V rámci této akce bude odpoledne vstupné do muzea pro všechny za 20,- Kč.