Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Na Babím létě s Charitou zazní hity Karla Zicha

plakát BL 2017Svůj den oslaví zábřežská Charita již po šesté akcí „Babí léto s Charitou“. Pestrý program pro malé i velké návštěvníky připravuje na pátek 22. září od 15 hodin již tradičně před místní kulturní dům. Hudbymilovné posluchače nejprve potěší svými jemně popovými písničkami mladá zábřežská rodačka Maki (Markéta Stejskalová). Děti, ale i dospělí návštěvníci, se pak v pohádce od žáků z dramatického kroužku Ráčci Roveňáčci dovědí, "Jak si Honza zasloužil princeznu“ a společně si pak zanotují známé lidové a pohádkové písničky. Odpolední setkání završí valašskomeziříčský Karel Zich Revival Band s Parádou, Alenkou v říši divů, Mosty a dalšími hity Karla Zicha. Děti se mohou těšit na skákací hrad, tvoření, malování na obličej i kolo štěstí. 

Návštěvníkům bude nabídnuta i ukázka několika fotografií profesora Jindřicha Štreita z kolekce „Podoby domova“, v níž se soustředí na osudy lidí bez přístřeší. (Celá výstava bude ke zhlédnutí od 20. 9. do 15. 10. v Muzeu Zábřeh).

Výtěžek z akce bude věnován na vybudování chodníku v Denním stacionáři Domovinka a pořízení dalšího vybavení pro zahradní terapii klientů. „Terapie využívá pobyt na zahradě, kontakt s živými rostlinami a zahradní aktivity pro léčbu, rehabilitaci a relaxaci a její přínos pro klienty je jak ve fyzické, tak i duševní rovině,“ představila aktivitu Jana Skalická z Charity Zábřeh. Díky realizovanému projektu „Neležíme v peřině, jsme po lokty ve hlíně“ podpořeného Výborem dobré vůle, Nadace Olgy Havlové již prošly pracovnice odborným školením zahradní terapie i smyslové aktivizace. Klientům Domovinky je práce na zahradě velice blízká, ale protože pohybové omezení některých z nich nedovoluje práci na klasických záhonech, mají k dispozici několik truhlíků na kolečkách, k nimž se nemusí zohýbat. Ty byly pořízeny z výtěžku plesu podpořeného Nadací Divoké Husy. V současnosti je třeba dobudovat chodník, který propojí budovu stacionáře s altánem. Tím se usnadní pohyb uživatelům na vozíku a lidem s omezenou pohyblivostí a budou na něm moci být umístěny tyto mobilní truhlíky. „Protože je náš záměr finančně náročný, chceme poděkovat také dárcům z několika firem v našem regionu, které nám na realizaci přispěly. Jejich pochopení a štědrosti si opravdu vážíme,“ poděkovala Jana Skalická.

O činnosti Domovinky, zahradní terapii, ale i dalších projektech Charity se během Babího léta návštěvníci dovědí také. Vstup na akci je zdarma. Podrobněji o akcích se dozvíte ZDE.