Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Oblíbené hasičské tábory úspěšně probíhají i v mezinárodní spolupráci s Opolským vojvodstvím

Hasičský táborV roce 2009 jsem se pod záštitou městyse Dub nad Moravou podílela na realizaci dvou mezinárodních výměnných táborů u nás a v Polsku. Bylo to náročné, ale dodnes na to ráda vzpomínám. Uspořádat další mezinárodní hasičský tábor dnes není vůbec jednoduché, ale šla jsem do toho a založila Spolek HATASPO za podpory manžela, rodiny i několika skvělých vedoucích a agentury, která mi se získáním dotace z Fondu mikroprojektů v Euroregionu Praděd, Program Interreg V-A, pomohla. V roce 2015 vznikla tato myšlenka díky návštěvě UNO OK v Opoli se zástupci neziskových organizací, další rok jsem sehnala finance na přípravnou fázi projektu z Olomouckého kraje a následně i finance na částečnou realizaci výletu během tábora do Opole.

Projekt byl v lednu 2017 schválen a rozjel se velký kolotoč příprav. Nakonec v termínu 23. 7. - 2. 8. 2017 tak mohlo 24 dětí – mladých hasičů z celé ČR a 26 dětí – mladých hasičů z jednotlivých OSP z Opolského vojvodství strávit společných 11 dní. Díky důkladné přípravě jsme měli skvělého partnera OSP Goslawice a zástupce přímo z města Opole. Společně s polskými vedoucími a zdravotníky jsme si tábor s dětmi užili. Program byl velice bohatý jak na trénování disciplín (CTIF požární útok, 60m), tak na výlety a zážitky (Jurský park, noční hledání zraněných na pláži, karneval, Olympiáda). Fotografie z tábora s i můžete prohlédnout ZDE a ZDE. Příští rok se snad zase společně potkáme, a to v Jánských Koupelích na táborové hasičské základně v termínu 15. - 25. 7. 2018.

Hasičský tábor 2I díky dotaci SH ČMS jsme si mohli společně s dětmi opět užít dalšího hasičského tábora pořádaného naším SDH Dub nad Moravou na místě, na kterém jsme tábor v roce 2003 poprvé realizovali a v roce 2009 pokračovali mezinárodním táborem, a to ve Václavově u Oskavy. Hotel je zasazen do krásné přírody, daleko od civilizace, zastavil se zde čas, a proto se sem rádi vracíme.

Celkem se tábora zúčastnilo 76 dětí, 5 instruktorů a 6 vedoucích. Dále dvě skvělé zdravotnice a moje maličkost jako hlavní vedoucí! Počasí nám přálo, děti si užily krásných 11 dní, z toho jednu noc v lese, výlet na Rabštejn, připravili jsme se na branný závod, olympiádu, zastříleli jsme si, užili si i bazénu, spousty her a zábavy na diskotékách i karnevale při volbě MISS a MISSÁKA, no prostě závěr prázdnin jak má být! Bylo rozdáno cca 100 medailí s cenami. Odkazy na foto z hasičského tábora naleznete ZDE a ZDE.

Jako hlavní vedoucí tábora vím, že bez sehraného týmu vedoucích a instruktorů by to nešlo, proto jim všem touto cestou děkuji, a těším se všechny včetně dětí zase za rok.

Mgr. Marcela Vystrčilová

předsedkyně Spolku HATASPO, hlavní vedoucí tábora a hlavní vedoucí kolektivu mladých hasičů SDH Dub nad Moravou