Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Krajský sněm nevládních organizací podpořil hledání nových finančních příležitostí pro neziskový sektor

phoca thumb l wp 20160125 001V pondělí 25. ledna v podvečer proběhlo XVII. zasedání Krajského sněmu Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje. Jeho účastníky hostily prostory sdružení OK4EU v Regionálním centru Olomouc. Netradičně krátké jednání, které trvalo rovnou hodinu, bylo svoláno za účelem změny stanov Unie. Ta tím reaguje na dotační výzvy nabízející možnost zvyšování samosprávnosti a profesionality neziskového sektoru v Olomouckém kraji, které se v aktuálním programovacím období otevřou nebo již jsou vyhlášeny.

Potřebu změnit stanovy vysvětlila Hana Kroupová, odpovědná za projekt podávaný Unií do výzvy týkající se podpory neziskových organizací působících v oblasti sociálního začleňování, kterou vypsal Operační program Zaměstnanost. Představila hlavní teze projektu, který by měl Unii pomoci rozhýbat klíčové aktivity na podporu neziskového sektoru v Olomouckém kraji, jako jsou informování, poradenství, vzdělávání a podpora setkávání členů a pracovníků neziskovek podle území či odbornosti.

Zmínila rovněž formální náležitosti žádosti, mimo jiné mít v zakladatelských dokumentech zakotvené působení v oblasti sociálního začleňování a členství organizací v Unii s povinným členským příspěvkem. Právní aspekty změn stanov dokreslil místopředseda Unie Hynek Pečinka. Ten zároveň uvedl, že Unie zpracovala i projekt na zajištění celoročních aktivit podporujících neziskový sektor v kraji, o jehož podporu požádá všechna okresní města Olomouckého kraje.

Delegáti sněmu, kterých se bohužel oproti jiným rokům vzhledem k netradičnímu termínu zkraje roku a navíc v pracovním týdnu sjelo poskrovnu, změny stanov navržené předsednictvem a jejich dopady podrobně prodiskutovali a jednomyslně je schválili. Předseda Unie Marek Podlaha delegátům na závěr poděkoval za aktivní účast a ocenil zvlášť ty, které od účasti neodradilo nepříznivé počasí, i když to na jednání neměli zrovna kousek.