Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Lednové předsednictvo: především o penězích na činnost ve prospěch neziskovek našeho kraje

Lednové předsednictvo UNO OK bylo pracovní, ale na úsměv se čas našelPopvé v novém roce se ve čtvrtek 7. ledna sešlo předsednictvo Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK). Tématem byly především projekty na činnost Unie ve prospěch neziskovek v Olomouckém kraji. I proto byla účast členů předsednictva až na jednoho kompletní. Letos si chce UNO OK sáhnout na evropské, euroregionální, krajské i městské peníze. Jestli se to povede, poznají neziskovky z Olomouckého kraje samy na vlastní kůži.

Ale popořadě. Předsednictvo se hned v úvodu zabývalo nutnou změnou stanov, která Unii umožní hlásit se do většího počtu dotačních výzev než doposud. Členové UNO OK se budou moci k návrhu, jenž rozšiřuje předmět činnosti a zavádí členský příspěvek, vyjádřit na mimořádném krajském sněmu, který proběhne 25. ledna.

Následovala diskuse nad projektem na podporu budování kapacit neziskových organizací, na který chce UNO OK žádat dotaci z Operačního programu Zaměstnanost. V rámci dvouletého projektu zaměřeného na podporu sociálního začleňování by probíhaly vzdělávací semináře pro neziskovky činné v sociální oblasti, metodická a poradenská pomoc těmto organizacím a aktivity zvyšující povědomí o nezastupitelnosti neziskového sektoru při začleňování sociálně ohrožených občanů do majority. Hlavou projektu předsednictvo určilo Hanu Kroupovou a vybralo administrující společnost.

UNO OK se chce jako doposud věnovat podpoře organizací z celého spektra oblastí neziskového sektoru v olomouckém regionu. Předsednictvo se proto rozhodlo podat žádosti o dotace z rozpočtu všech okresních měst a Olomouckého kraje. Předmětem bude posilování samosprávnosti neziskového sektoru, podpora informovanosti dovnitř neziskového sektoru i navenek vůči veřejnosti a dalším partnerům. Neopomeneme ani předloni navázanou spolupráci s neziskovkami v partnerském Opolském vojvodství na jihu Polska, které již tradičně podporuje Olomoucký kraj. Tu se bude UNO OK snažit rozšířit prostřednictvím zdrojů z takzvaného fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd. Projekty bude zpracovávat Marcela Vystrčilová a Hynek Pečinka.

Neziskový Ježíšek počkal s dárky až po Novém rocePředsednictvo dále přijalo mezi členy Unie olomouckou okresní organizaci Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice a také se zabývalo hospodařením UNO OK v loňském roce. Protože bude v půlce února dva roky od volebního sněmu, skončí předsednictvu mandát, nicméně ho dle stanov bude vykonávat do jara, kdy budou vhodné klimatické podmínky, aby mohl volební krajský sněm proběhnout společně s grilovací párty.

Závěrem ještě jedna potěšující informace. Tento článek čtete na webu, který měl po opětovném spuštění na začátku roku 2015 za uvedený rok 6544 návštěvníků, a ti si mohli přečíst celkem 252 loni publikovaných článků od neziskovek, o neziskovkách a pro neziskovky. A na Facebooku je vás už téměř 200. Je fajn, když jsou výsledky naší práce vidět.